petak, 5. prosinca 2008.

AHILOVA PETA ŠEĆERNE BOLESTI

Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studeni, ujedinjuje dijabetičku zajednicu diljem svijeta u snažnom pozivu svim ljudima da prihvate aktivan stav prema vlastitom zdravlju i borbi protiv šećerne bolesti. U Hrvatskoj je registrirano više od 130.000 oboljelih od šećerne bolesti, no zbog prirode bolesti koja dugo nema simptoma smatra se da još polovica oboljelih, ne zna da ima dijabetes. U svijetu danas živi oko 300 milijuna dijabetičara, a očekuje se značajni porast tog broja. Dijabetes tipa 1 ima 10% ukupne dijabetičke populacije, javlja se naglo i odmah dijagnosticira zbog brzog gubitka tjelesne težine, a bolesnik je doživotno na inzulinskoj terapiji. Tip 2 šećerne bolesti najčešći je u populaciji srednje i starije dobi, kasno se otkriva i podmuklo daje vrlo opasne komplikacije. Čitate prepisku sa jednim od mojih pacijenata.
 
Dugo razmišljam, da li da Vam pišem, i na koncu odlučih; povjerit ću Vam najveću tajnu svojega života. Vi znate neke od mojih problema koji me muče zadnje dvije godine. Najprije mršavljenje, žeđanje, učestalo mokrenje. Poslije pretraga rekli ste da imam šećernu bolest (dijabetes). Jedan od milijuna! Shvatio sam, ništa strašno. Sve sam naučio o dijabetesu, pravilnoj prehrani, fizičkoj aktivnosti, akutnim i kroničnim komplikacijama. Komplikacije mi je čak supruga, u tablicama u boji, zalijepila na vrata viseće kuhinje. Kao da me želi zaplašiti odrezanim nogama, hemodijalizom, aterosklerozoma i, ne znam sve kojim glupostima. No, da ne duljim, moj problem se zove spolna nemoć. Nje ne nađem u komplikacijama, i ne znam u čemu je problem. Znate da mi je 41 godina, žena mi je 9 godina mlađa, život mi je nepodnošljiv. Da li je moj problem u glavi (što čitam po internetu!) ili u nekoj novoj nepoznatoj bolesti? Žena me razumije, ali i užasno živcira. To nije važno, važan si mi ti, kaže mi!!?? Kakva glupost!? Jer znam koliko je luda, koliko uživa u jednoj urnebesnoj večeri. Kolege s posla, samo pričaju o svojim najnovijim komadima, hvale se reckama. Šutim, k’o zaliven; gdje ja pripadam? Šećer mi je sada dobar, Hba1c 8,5%, kolesterol 8,3. Sve me živcira, ne vozim više svoju omiljenu biciklističku rutu. Muči me i onaj slinavi, žgoljavi ženin šef. Upucava joj se već pet godina, sada je ima na dlanu.
Molim Vas samo jedno, nađi te mi lijek i za cijenu ne pitajte? Zaboravih, probao sam i viagru i ne djeluje! Srdačno,
Slađan

Moj dragi Slađane,

Ne znam odakle da krenem. Malo sam zbunjen, priznajem. Hvala ti na povjerenju. Tvoj problem je, slažem se, zaista složen, iznijet ću neka svoja razmišljanja, možda ti pomognu. Školovan si čovjek, čuo su za mitskog junaka Ahila. Imao je snagu, ljepotu, moć, žene, i samo jednu ranjivu točku. Svoju petu. I njegov neprijatelj ga, zamisli sad, strijelom pogodi baš u petu. I umre.
Što Ahil ima s tvojom impotencijom? Priznajem, ništa. Ali ti želim reći, kako da kažem, ta strijela (dijabetička i otrovna!) pogodila je tvoju ahilovu petu, pogodila je tvoju muškost. Nisi među komplikacijama našao impotenciju, ona je skrivena između redaka, tamo gdje suhoparno piše, neuropatija i angiopatija. Taj nesretni koloplet odumrlosti živčanih završetaka i skleroze na sitnim krvnim žilama, to je tvoja bolest. Uostalom, moram se malo i našaliti, pa piše ti u svakom članku, u dijabetesu stradavaju udovi. Dijabetes je kao pikado, baci strjelicu, i ona se zabode tamo, gdje najmanje treba.
Opusti se, to ti je važnije od svega. Muče te iracionalni strahovi, imaš krivu percepciju, post’o si ranjiv.
Da ti pričam o ženama. Pa o tome tako malo znam, to nije područje mojega djelovanja. Ono što znam, reći ću ti. Složenije su od dijabetesa. Njihove strjelice su totalno nepredvidljive. Uživaju maksimalno u životnim radostima, mudrije i lukavije od muškaraca, imaju jasan cilj. I što da ti pametno kažem? Nemam lijeka, imam savjet.
Ti si muškarac, da muškarac, muškarčina. Stavi si to u glavu i ne cmizdri. Odatle kreni. Tvoja supruga, koju već otpisuješ, vjerojatno je potpuno iskrena. Zašto ne bi, i dalje, bio njen životni cilj, upravo ti? Pa imate, koliko znam i jednu curicu. Ona je, ne zaboravi, pragmatična.
Gledaš televiziju, što sve rade!? Kakvih sve ludih seksualaca ima: metro, nano, retro, … Budi recimo jedan od njih, furaj se malo, faca si. Život i ovako postaje više skeč, a manje poslanje. Sjeti se starog slatinskog brice, još uvijek ga bije glas najvećeg slatinskog švalera, a duboko je osmoj deceniji. Pitaj ga za savjet. Susjed mi upražnjava cybersex, internetski seks. Razgovaraj sa suprugom, reci joj kako je to super. Bit će malo adrenalina, vriske, ljubomore, dinamike. A, to je bitno.
Smeta te slinavko, pa ti si inženjer, s dobrim primanjima, ambiciozan si. Ne budi lud!
S muškarcima je druga priča. Sve što ti oni pričaju, ti odmah uzvrati svojom pričom, ali sadržaj fabule neka bude na kvadrat. I uvijek stavi barem pet recki više od njih. To te ništa ne košta. Slušat će te i sliniti k’o tinejdžeri kada prvi put ugledaju žensko koljeno.
Zapričah se o bezvezarijama, zaboravih na tvoj dijabetes. Nalazi ti nisu dobri, visok ti je kolesterol i Hba1c. Bio si zadnjih sedam dana na dijeti, zato ti je glikemija dobra. Igraš dvostruku igru. Ne znaš vjerojatno priču o štakorima i frižideru. Kada sam bio na specijalizaciji, moj uvaženi profesor interne medicine- dijabetolog, znao je za takve dijabetičare, kao što si ti, reći; oni su vam kolege moji, kao štakori, vidite im samo guzice i repove pred otvorenim frižiderima (oprosti mi na vulgarnosti!). Hba1C te izdao. I da ti kažem, optimalno kontroliran kolesterol ti je još važniji od optimalne regulacije dijabetesa. Zato uzmi još lijek za visok kolesterol.
Toliko moj Slađane. Ne zaboravi za kraj, priča je mogla teći i drugačije. Mogao si od neke strelice i umrijeti (kao Ahil), žena ti se sretno udati, uživati u naručju drugoga i s njime imati još troje djece. Kolege bi te već davno zaboravile.
Ovako je, ipak za tebe puno bolje, pa i zabavnije.
I za sami kraj čuvaj se, najveća ti opasnost ipak prijeti od srčanog udara zbog visokog krvožilnog rizika.
S poštovanjem,

Tvoj doktor

Nema komentara: