subota, 25. srpnja 2009.

PARADAJZ

Aktualne smjernice za liječenje visokog tlaka (JNC- američke i ESC/ESH europske) navode hranu bogatu kalijem kao dokazan način smanjivanja visokog arterijskog tlaka. To je tzv. nefarmakološko liječenje arterijske hipertenzije. Dodatno je to potkrijepila velika DASH studija po kojoj nefarmakološko liječenje (hrana bogata kalijem, smanjenje soli u prehrani, redukcija tjelesne težine i dnevna umjerena fizičku aktivnost!) može smanjiti tlak i do 40 mmHg. Rezultati navedene studije pretočeni su poznatu DASH dijetu. Podrazumijeva se, da su rezultati liječenje bez lijekova individualni i spomenuta vrijednost je zapravo optimalni zbroj dobrobiti navedenih mjera. Sigurno dijagnosticirana hipertenzija, ukoliko se nefarmakološkim liječenjem ne postigne zadovoljavajući odgovor, podrazumijeva svakako i farmakološku. Drugačiji pristup naveo bi na kriv put.
Zašto je kalij bitan za dobro funkcioniranje ljudskog organizma. Dok natrij (kuhinjska sol), pravi strašan nered u dvorištu (izvan stanica organizma!), kalij je odgovoran za red u kući (stanici!). Postoji pumpa koja neprestano upumpava kalij u stanicu i izbacuje natrij iz stanice. Kalij pojačava izlučivanje vode iz organizma i na taj način smanjuje arterijski tlak. Metabolizam organizma je nemoguć bez kalija. Ljudi su jedini sisavac kojima je odnos natrija i kalija, daleko na štetu kalija.
Paradajz je kalijeva «bomba» i sinonim je zdrave prehrane. Poznat je i pod nazivom rajčica, rajska jabuka, pomidor, tomato. Podrijetlom je iz Perua, s Anda. U Europu ju je uvezao Kolumbo u 16 stoljeću zajedno sa kukuruzom, krumpirom, paprikom. Osim obilja zdravog kalija, sadrži brojne vitamine i minerale, od kojih osobito je koristan karoten sa snažnim antioksidativnim djelovanjem.
Karoten iz paradajza zove se likopen (crveni pigment). Brojne studije na ljudima dokazuju njegovo antitumorsko djelovanje. Najčešće se spominje zaštitno djelovanje kod raka prostate, dojke, maternice i pluća. U zadnje vrijeme osobito se naglašava preventivno djelovanje na rak probavnog trakta. Antitumorsko djelovanje ostvareno je kroz smanjenje slobodnih radikala u organizmu, a kod probavnog trakta i zbog velike količine vlakana i folne kiseline. Zanimljivo, od dolaska u Europu pa do danas, paradajzu se pridavala i afrodizijačka svojstva. U ljetnim mjesecima kalij se gubi u većim količinama znojenjem, te ishrana kalijem trebala bi biti osobito pojačana.
Zamjećujem da kalij u poimanju naših srčanih bolesnika ima kultni značaj. Od palete lijekova koje uzimaju, tablete kalija (osobito one šumeće!) se ne smiju preskočiti. Takav stav je neutemeljen barem iz dva razloga. Terapija tlakašima je tako izbalansirana da izgubljeni kalij diureticima, nadoknađuje se drugim lijekovima, kojima je čuvanje kalija nusdjelovanje. A ako i treba posegnuti za kalijem, onda on raste u našim vrtovima (100 grama paradajza ima oko 400 mg kalija) i zdraviji je od onoga industrijskog.
Crvene plodove paradajza danas s puno argumenata, ne možemo smatrati samo nezamjenjivim prehrambenim proizvodom, nego i lijekom. Među rijetkim koji raste u našim baščama.

Nema komentara: