nedjelja, 5. srpnja 2009.

PILE ILI MUĆAK

Koja je razlika između jajašca i zametka? Navedeno, ne baš pitijsko pitanje, mučilo je hrvatske sabornike zadnjih dana prilikom donošenja zakona o umjetnoj oplodnji. S obzirom da se odgovora nisu dosjetili, odlučili su potražiti pomoć stručnjaka. Na navedeno neznanje jako se uznemirila moja susjeda Juliška, inače ustrajna saborska kroničarka. Pa ništa ne znaju, rekla mi je, kao da su pali s Marsa. Sama kokoš nese jaja, a kokoš s pijetlom nese oplođena jaja ili zametak. Poslije mjesec dana ležanja kvočke, iz oplođenog jajeta se izleže pile, a neoplođeno jaje postane mućak, objašnjavala mi je općepoznatu stvar Juliška.
Bolje educirane od Juliške, a svakako i od parlamentaraca, je borbena ženska sekcija jednog ozbiljnog sindikata. Boreći se protiv prijedloga zakona i tražeći radikalnija rješenja, priopćili su da je «zakonski prijedlog krajnje konzervativan, zastario, neustavan te dvojben s ljudskog, pravnog, etičkog, medicinskog i demografskog stajališta». Ostaje mi nejasno, da li sindikalistice misle na poslu raditi ili praviti djecu? Koliko mi je poznato, sindikatom se štite radna, a ne reproduktivna prava.
Biološke teme i zakoni sabornicima baš ne leže. Još prije nekoliko mjeseci, nasmijavali su nas do suza kada su raspravljali o rodnoj i spolnoj diskriminaciji. Ne poznavajući građu, a ne želeći propustiti neodoljivi zov TV kamera, upecali su se naivno na homoseksualnu udicu. «Bez brige i pameti» ozakonili su tekst po kome svatko «bira» svoj spol ili rod, biološki spol je pri tome nebitan jer je promjenjiv, uobičajeni društveni obrazac majka, otac, dijete je nepoželjan, jer diskriminira drugu djecu itd, itd. Ruke su letjele veselo u zrak, kao da je u pitanju novo povećanje saborske mirovine. Prema homoseksualnim portalima, više su dobili, nego tražili. Jedina koja je ostala dosljedna svome uvjerenju Marijana Petir, naglašavajući neslaganje s navedenim zakonima, metaforički je odgovorila svome kolegi Šimi Lučinu: Ne oduzimam ti pravo, da se osjećaš kao žensko, ali ti ne dozvoljavam da se zbog toga prava, poslije pilatesa, svlačiš sa mnom u istoj svlačionici.
Ipak, sve bi bilo smiješno, kada ne bi bilo toliko tragično. «Biološki» zakoni zadovoljavaju traženja spolno-rodnih manjina, ali istovremeno oduzimaju prirodna prava ogromnoj većini građana.
Uporna traženja veće liberalizacije u vrlo osjetljivom području umjetne oplodnje možda uozbilje narodne predstavnike, možda u međuvremenu konzultiraju izbornu bazu, možda im ustreba još jedan mandat, možda…Možda se sindikalistice okane spermića, a prihvate posla. Možda homići pročitaju «Genetiku za neznalice», te ustanove postojanje dva kromosoma, «vodena žiga» (ženskog X i muškog Y) koji ne podliježu nikakvom zakonodavstvu.
Ljudski ego nikada nije dobio rat protiv prirode čije knjigovodstvo bezgrešno funkcionira, samo su isplate neredovite.
Zato vjerujem da u hrvatskom parlamentu nema mjesta za još jedan mućak. Ugušio bi nas njegov neprirodan smrad.

Nema komentara: