četvrtak, 15. listopada 2009.

DAJ MI ŠAPU BRATE VUČE

Malo je onih koji nisu čuli za Franju iz Asiza u Italiji. U mladosti bonvivan i hedonist,  nadahnuo se prirodom, te preko nje spoznao Boga. Promijenio život, te započeo novi život utemeljen na istinskom siromaštvu i ljubavi prema prirodi, njenim stvorenjima i čovjeku. Spiritualno je promatrao sve oko sebe, ostavivši poznatu odu o bratu suncu, mjesecu i vjetru, te sestrici vodici i zemljici. Još za života stekao je brojne prijatelje i sljedbenike. Danas je globalno uvažavan i poštovan, i prisutniji je nego za života.

Živio je u 12 stoljeću, tako da je njegova biografija vjerojatno dijelom prožeta i legendom. Jedna je osobita.

U selu Gubbiju strašni i krvoločni vuk seljacima je napadao blago, osobito janjce. Požale se Franji. On ode u šumu, gdje pozdravi vuka prijateljski: «Dođi ovamo, brate vuče!» Vuk dođe, a on mu objasni da mu je janje zapravo sestra, ali da ga razumije, jer je gladan i mora preživjeti. Predloži nagodbu, on neće napadati ovce, a seljaci će mu davati hranu. Pri tome ukori seljake zbog njihove sebičnosti i ne uviđavnosti. Vuk, u znak prihvaćanja pruži mu šapu. Bio je to početak novog suživota, «sitog vuka i ovaca na broju».

Franjini sljedbenici, franjevci- fratri, su prije 800 godina došli u naše, «slavenske krajeve», širiti novu, do tada nepoznatu ljubav. Svoje poslanje gradili su na siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Sagradili su prvi dom u današnjoj Srebrenici, te osnovali povijesnu provinciju Bosnu Srebrenu koja se u to vrijeme prostirala od mora do Budima. Neprijeporna je njihova odlučujuća zasluga u očuvanju kulturnog i narodnog identiteta Bosne, ali i Slavonije i Dalmacije. Svojim osobitim životom, duhovnošću i mudrošću služe malom čovjeku, pri tome promičući iskonske ideje svojega osnivača Franje. Službena crkva je prepoznala Franjinu karizmu i uvrstila ga u red svetih.

Često se zapitam, zašto su današnji vukovi nepripitomljivi? Istina je drugačija, oni su i te kako pripitomljivi, ali nema Franje, da pouči njih i seljake. Da im pročita Pjesmu brata Sunca. Ili upozna s bogatstvom i sadržajnošću razgovora sa bratom vrapcem i sestrom vjevericom.

Nema komentara: