subota, 2. siječnja 2010.

ŽENE STOP(?!)

Djed Mraz nas ipak nije zaobišao. Odmah na početku 2010. podarit će nam nešto novih radnih mjesta, prije svega pročelničkih u gradskoj administraciji. Tričavih desetak tisućinki kuna mjesečno, trebat će zarađivati obavljanjem «najsloženijih i odgovornih poslova» u javnom servisiranju građana.

Nezadovoljnih već ima. Natječaj je pisan tvrdom muškom nomenklaturom ignorirajući već ustaljenu i zakonom obveznu natječajnu matricu o podjednakoj spolnoj dostupnosti i šansama. Da li je pisac- protufeminist, to učinio namjerno ili neznanjem vrijeme će pokazati, ali u ovome trenutku je bjelodano, da je svoje sugrađanke gurnuo s drugu stranu zakona.

Naravno da mi nije namjera postati ženskim odvjetnikom, žene će se već same pobrinuti, ali mi se navedeno, nameće zgodnim povodom za drugi aktualni hrvatski fenomen.

Gadljiva politička i društvena «hobotnička» prostitucija i podatništvo, kojima svakodnevno svjedočimo, postavlja ozbiljno pitanje funkcioniranja hrvatske muške svijesti. Ne može se lopovluk bezgranično svoditi na manjak morala i nepoštivanja zakona. Zašto «hobotnicu» ne proglasiti elementarnom nepogodom ili kozmopolitskom nesrećom, tipa «crnih rupa» ili «efekta staklenika», koji je u ovom povijesnom trenutku načeo mozgovinu hrvatskih mušketira? Zašto im ne dati šansu za oporavak i osloboditi ih odgovornih i najsloženijih poslova?

S druge strane, žene evolucijski i povijesno, slove kao mudre čuvarice obitelji i doma. Radile su to lukavo i odmjereno, koristeći i svog muškarca kao sredstvo, ali cilj su postizale. Mentalno su jače i karakternije.  Poznata je iskonska mora i strah muškaraca svijeta od odlučnog ženskog «ne». Zašto to očekivano i toliko potrebno «NE» ne proglasiti nacionalnom vrijednošću ili zlatnom dionicom za spas hrvatskog društva. Načeti hrvatski muški mozak u ovome trenutku za «NE» nije sposoban.

Bez obzira na ovu žensko-mušku digresiju, ako se po jutru, iz tople gradske vijećnice, dan poznaje, 2010. će nam biti bolja, od ove koju smo ispratili.

A, to želimo više od svega.

Nema komentara: