petak, 13. svibnja 2011.

Avantura zvana istina

Prije nekoliko decenija postojala je ozbiljna ideja da se visoki tlak liječi kirurški. Do ideje se došlo uvjerenjem da naše ponašanje izrazito modulira vlastiti nevoljni (vegetativni) živčani sustav, osobito njegova simpatička komponenta- simpatikus, te se vjerovalo, da bi se odstranjenjem simpatičkih ganglija iz organizma, riješili mnogih životnih nedaća, pa tako i visokog tlaka. Zbog kompliciranog liječenja ideja je zaleđena, osobito pred naletom zahuktale farmaceutske industrije, koja je samo na antihipertenzivima strpala u džep stotine milijardi različitih novčanica i simpatikus gurnula duboko u zapećak.

Čitajući knjigu Avanture u hipertenziji svjetskog eksperta i znanstvenika Steve Juliusa, inače američkog Hrvata, razvidan je veliki povratak simpatikusu, kao najlogičnijem i najsvrsihodnijem liječenju visokog tlaka. Dakle, vraćanju sebi i zatvaranju kruga istine trajalo je punih pet decenija.
Zašto je put do istine svojevrsna životna i vremenska avantura? Gdje se to istina skriva?
Društvo nam je debelo opterećeno ratnim i poratnim događanjima dovodeći atmosferu do usijanja. Po meni, potpuno nepotrebno. Jer, uz puno poštovanje svih ratnih i poratnih žrtava (profitere ću i ja ovoga puta «zalediti»), prva i najveća žrtva svakog rata je istina. I trebati će nam još dvije do tri decenije dok se istina iskristalizira i rat konačno završi. I krug se zatvori.

Politika!? Samo tjedni nam dijele od kada će Lijepu našu preplaviti stotine barjaka različitih boja, i za svaki će nam reći da je upravo on jamstvo istine i bolje nam budućnosti.
Dok ih budemo gledali, vijuge će nam lagano ispirati njihove produžene ruke- veliki i jaki mediji, pod budnom paskom svojih dozlaboga gladnih gospodara- moćnih kompanija, korporacija i banaka. Preostaje nam jedino konzumirati njihovu istinu. Dakle, onu istinu, koja leži na policama njihovih trgovačkih lanaca, šalterima njihovih banaka, najnovijim tarifama njihovih informatičkih kompanija…

Alternativa jedva da postoji. I opet ćemo čekati nekoliko decenija do zatvaranja kruga istine. Jer, globalna revolucija ipak nije izgledna.
Ima li hladna i gola istina šanse pred čarima blistavih laži? Naravno da nema. Sve dok je duboko zakopana u tami našeg ega.

Koliko dugo će se zatvarati ovaj krug?

Nema komentara: