utorak, 28. lipnja 2011.

Oni Duh ne priznaju, a vrijednosti nemaju

Dragi moje matičarke i matičari, dragi prijatelji Matice Hrvatske!

Iskreno sam počašćen, što Vam se kao prvi predsjednik obnovljene MH mogu pridružiti u ovoj jubilarnoj godini, dvadesetoj od obnavljanja našega slatinskog Ogranka.

Neću vašu pozornost trošiti na obnoviteljske godine. Sve što smo radili, a radili smo puno i zanosno, negdje je zapisano, nešto od toga i publicirano, nešto će biti objavljeno u nekoj još nenapisanoj monografiji, a nešto će jednostavno ostati u našim dragim sjećanjima.

Zato, u ovom okruglom povijesnom trenutku, kada nas opterećuju novim hipotekama, želim svjedočiti o jednom događaju iz toga vremena. Radi se o koncertu zagrebačke filharmonije, Koncertu mira i nade, kako smo ga nazvali.

Podsjećam, ljeto je predratno, godina 1991. Tjeskoba i strah na svakome koraku, nepovjerenje je sve veće, razum sve tanji, noći sve tamnije…Tek obnovljeni Ogranak prepoznaje znak vremena i idemo najjačim oružjem, kulturom protiv rata. Organizirati ćemo koncert mira, pozvati u goste vrhunske zagrebačke glazbenike, i što je najvažnije, simbolično ga održati u dvije crkve: katoličkoj i pravoslavnoj. Poslati ćemo poruku mira i zajedništva, toga nam najviše treba. I poslali smo ju. Nažalost, kako to obično biva, posjetitelja je bilo prepuno, slušača premalo.

Matica Hrvatska je izrasla je iz svoga hrvatskog naroda na krilima nacionalne renesanse i služila mu u najtežim i prijelomnim povijesnim trenucima. Narod i Matica uvijek su se dobro razumjeli. I onih davnih preporodnih, i '71, i '91, pa i danas.

Nažalost, razumijevanja spram Matice je često manjkalo ili ga uopće nije bilo, od onih od kojih se to najmanje očekuje, narodnih gospodara.

Zašto? Matičine vrijednosti: znanje, kultura, jezik i riječ, stvaralaštvo, domoljublje, tradicija... su plodovi Duha. Oni Duh ne poznaju, a vrijednosti nemaju. U svojoj samodopadnosti i ograničenosti nametnuli su nam okljaštrenu i izrođenu Hrvatsku. Hrvatsku bez duše i smisla, jer takvom Hrvatskom je najlakše vladati i manipulirati.
 
Kada hodočaste Slavonijom i tumače nove vjetrove, što kažu? Ne bojte se nikoga, nitko vam neće uzeti vaše svinjokolje, vaše rakijske kotlove… K'o da mi ne znamo što je rugalica? Uzimate  nam gospodo najvrijednije, našu djecu!

I zato nam je potrebna Matica: jaka, jasna i uspravna. Glasna i motivirajuća. Kao znak vremena. 
Nitko nema pravo na šutnju.


(govor P.Nedić na svečanoj sjednici MH povodom 20. godišnjice obnavljanja Ogranka, 28.lipnja.2011.)

Nema komentara: