utorak, 28. lipnja 2011.

Oni Duh ne priznaju, a vrijednosti nemaju

Dragi moje matičarke i matičari, dragi prijatelji Matice Hrvatske!

Iskreno sam počašćen, što Vam se kao prvi predsjednik mogu pridružiti u ovoj jubilarnoj godini, dvadesetoj od obnavljanja našega slatinskog ogranka.

Neću vašu pozornost trošiti na obnoviteljske godine. Sve što smo radili, a radili smo puno i zanosno negdje je zapisano, nešto od toga i publicirano, nešto će biti objavljeno u nekoj još nenapisanoj monografiji, a nešto će jednostavno ostati u našim dragim sjećanjima.

Zato, u ovom prevažnom povijesnom trenutku, kada nas opterećuju novim hipotekama, želim svjedočiti o jednom događaju iz toga vremena. Radi se o koncertu zagrebačke filharmonije - koncertu mira i nade, kako smo ga zvali.

Podsjećam, ljeto je predratno, godina 1991. Tjeskoba i strah na svakome koraku, nepovjerenje je sve veće, razum sve tanji, noć sve tamnija…Tek obnovljeni ogranak prepoznaje znak vremena, idemo najjačim oružjem - kulturom protiv straha i nepovjerenja. Organizirati ćemo koncert mira, pozvati u goste vrhunske zagrebačke glazbenike (mladih slatinskih tada nismo imali!), i što je najvažnije - simbolično ga održati u dvije crkve: katoličkoj i pravoslavnoj. Poslati ćemo poruku mira i zajedništva, toga nam najviše treba! I poslali smo ju. Nažalost, kako to obično biva, slušača je bilo premalo.

Matica Hrvatska nije od jučer. Izrasla je iz svoga hrvatskog naroda na krilima nacionalne renesanse i služila mu u najtežim i prijelomnim povijesnim trenucima. Narod i Matica uvijek su se dobro razumjeli. I onih davnih preporodnih, i '71, i '91, pa i danas.

Nažalost, razumijevanja spram Matice je često manjkalo ili ga uopće nije bilo, od onih od kojih se to najmanje očekuje- narodnih vladara, bolje rečeno njegovih gospodara.

Zašto je tako? Matičine vrijednosti: znanje, kultura, jezik i riječ, stvaralaštvo, domoljublje, tradicija... su plodovi Duha. Nažalost, oni Duh ne poznaju i ne priznaju, a vrijednosti nemaju. U svojoj samodopadnosti i ograničenosti nametnuli su nam okljaštrenu i izrođenu Hrvatsku- bez duše i smisla, jer takvom Hrvatskom je najlakše vladati, naravno i manipulirati.
Kada hodočaste Slavonijom i tumače nove vjetrove, što nam kažu? Ne bojte se nikoga, nitko vam neće uzeti vaše (!?), …i onda rugalica…ostaju vam vaše svinjokolje, vaši rakijski kotlovi… k'o da mi ne znamo što nam ostalo!

I zato nam je potrebna Matica: jaka i masovna, jasna i uspravna. Glasna i motivirajuća. Znak vremena je, nitko nema na pravo na šutnju.

Nova vremena, nose nove izazove. Hrvatska postaje članicom europske obitelji. Novi izazovi nose i novo pitanje: Kako hrvatske povijesne, civilizacijske i kulturne vrijednosti ugurati u često nama strana i rigidna mjerila uštogljenih europskih elita?

Uvjeren sam, da će Matica Hrvatska, pa i naš ogranak odvažno pronalaziti odgovore na mnogobrojna otvorena pitanja.

(govor na svečanoj sjednici MH povodom 20 godišnjice obnavljanja ogranka)

Nema komentara: