subota, 24. prosinca 2011.

BOŽIĆNI BOR

Pratim za žaljenjem unezvjerenu predbožićnu strku domaćica, koje cijede zadnje lipe u megadućanima ugađajući bogatim kapitalistima. Da nedajbože za Božić ne usfali. Želim im olakšati predbožićnu moru i učiniti Božić jednostavnijim i smislenijim. Zadatak je izazovan, ali izvodiv.


Za početak treba se vratiti korijenima.

Dva su korijena hrvatskog Božića: jaslice i bor. Sa svom simbolikom i porukama što ih nose.

Bor me u ovome trenutku više inspirira.

Simbolika božićnog bora proizlazi iz njegove vjerske, geometrijske i biološke prirode.

Vjerski razlozi dolaze nam iz biblijske slike Adama i Eve i zabranjene jabuke s drva života. Danas, poslije puno tisućljeća, edensko stablo i dalje figurira kao simbol vrijednosti ljudskog života.

Geometrijska priča vezana je uz sv.Bonifacija i kristijanizaciju tadašnje pogane Njemačke postala je idealna metafora presvetog Trojstva- Oca, Sina i Duha svetoga. Trokraka geometrija bora i poslije Bonifacija, odlično oslikava krakove međuodnosa oca i sina i nešto duže i složenije njihove osnovice.

Biologija je boru dala božanski karakter. Vječito zelen i sveprisutan postao je simbol nade, života i besmrtnosti. Zar postoji što bolje za ljudsko uho?

Dva su povijesna događaja globalno popularizirali božićno drvce. Njemačke vojarne s kićenim borovima u 19 st. popularizirale su i vojsku i bor. Nekako u isto vrijeme bor se svidio i mladoj engleskoj kraljici Viktoriji koja se i slikala ispred bora, a sliku je objavio američki časopis Goodey's Lady's book (kroničari navode da su Amerikanci pri tome kraljici «skinuli» tiaru, a princu Albertu obrijale brkove!). Bio je to prodor bora u anglosaksonski civilizacijski krug.

Nevinom boru nakićenom jabukama, prvi komercijalni udarac zadao je njemački besposleni puhač stakla, kada je napuhao prvu staklenu kuglicu za bor (kao zamjenu za preskupe jabuke!) i tako široko otvorio vrata njegovoj komercijalizaciji. Šarolika elektronika koja je slijedila, samo su ga dodatno udaljila od njegove iskonske simbolike.

Ovo je moja kratka predbožićna šetnja s borom u mislima.

Vjerujem da sam bio uspješan i da sam na postavljeni zadatak s početka priče dao zadovoljavajući odgovor. Hmmm!?

I smanjio predbožićnu glavobolju domaćicama!?

Sretan vam Božić! U ozračju zelenog bora, okićenog s jabukama!

Nema komentara: