subota, 15. svibnja 2021.

Zatrovane duše


Sreli ste u životu brojne sitne, zatrovane duše. Bili ste pametni pa im niste poklanjali pažnju. Idite svojim putem, rekli ste. Ipak, i te duše zaslužuju pozornost. Ignoriranje ne isključuje razmišljanje.

Svijet je preplavljen brojnim duhovnim pokretima. Crkvenim i necrkvenim. Postoje i centri za duhovnu medicinu, koji duhovnost promoviraju kao dio službene medicine. Ali i bez službenog priznanja duhovnosti, mnogi snagu nalaze u svojoj dnevnoj duhovnoj izgradnji. Dojmljivo je praktično  svjedočenje Nikole Tesle, da bi se bez duhovnosti i Boga osjećao neostvarenim, bez obzira na genijalna epohalna otkrića.

Svjetska zdravstvena organizacija provela je veliko multicentrično istraživanje o kvaliteti života s uključivanjem šest faktora: tjelesno i psihičko zdravlje, osobna nezavisnost, socijalni odnos, okoliš te duhovnost i religija. Jedan od glavnih zaključaka ove studije odnosi se upravo na duhovnost, a kaže da liječenje lijekovima i operacijama je manjkavo i mehaničko shvaćanje pacijenta, te da liječnici i pacijenti uviđaju vrijednost duhovnosti, vjere i suosjećanja.

Razumjeti duhovnost, traži prije svega odgovor na temeljno pitanje: što je to čovjekov duh? Konzultirao sam pisanu ostavštinu specijaliste za duh i duhovnost dr.Tomislava Ivančića.  Po njemu dakle, duh je nematerijalan, ne spoznaje se kao objekt, nego je uvjet spoznaje. Bog ga udahnjuje samim početkom života. Znatno je širi pojam, nego religioznost, koja je dio duha. Duh ne raste i ne stari, neuništiv je, osjetljiv je, reagira na najsitnije doživljaje koji se pohranjuju kao ugoda ili neugoda. Razlikuje se od tijela i psihe s kojim se čovjek također rađa, ali su podložne rastu i sazrijevanju. Kako se očituje ljudski duh ili po čemu ga prepoznati? Najlakše po plodovima: slobodi, povjerenju, mudrosti, nadi, ljubavi, vjernosti, hrabrosti, dobroti…Riječ duša je zajednički naziv za duh i psihu. Duh u čovjeku djeluje preko duhovnih struktura koje se prepoznaju kroz različite funkcije: savjest, intelekt, slobodna volja, karakter, religioznost, spolnost…Brojne su duhovne bolesti i njihovi uzroci. Njihovo raspoznavanje nam je puno bliže, nego sama priča o duhu. Neke od njih su grižnja savjesti, ovisnost, patnja, PTSP, depresija...

Pater Ivančić, karizmatik i mistik, razvio je priznato liječenje duhom, hagioterapiju. O njoj možete čitati u njegovim knjigama ili iskušati ju kod njegovih nasljednika. Namjerno sam upotrijebio izraz karizmatik i mistik kao jedan kraj duhovne terapije. Drugi kraj, jednako uspješan, je obični, topli razgovor sa susjedom uz ogradu ili pak taj teški dobar dan na ulici.

Duh me uvijek vodi u mladost, jer duhovski ponedjeljak mi je donosio sve radosti seoskog kirvaja. A kroz kirvaj, usadio i priču o vrijednostima duha.

Iskreno vjerujem da je teško naći uspješnu i ostvarenu osobu siromašnu duhom. Ili, nedajbože zatrovanog duha. Plaši me iskreno duhovna tupost, duhovni fanatizam i duhovno samozadovoljavanje.

U širokom prostoru duha, ima mjesta ima za sve. Sve ljude dobre volje.

Nema komentara: