ponedjeljak, 13. srpnja 2020.

Postoji li razlika između kišne gliste i čovjeka?

S
mjernice uspješne prevencije kardiovaskularnih bolesti poigrale su se brojkama:
                                     0, 3, 5, 140, 5, 3, 0

Navedeni brojevi su kodovi kvalitetne srčanožilne prevencije. A redom znače: 0 pušenja, 3 km dnevnog hodanja, 5 obroka voća i povrća dnevno, tlak sistolički do 140 mmHg, kolesterol do 5, LDL kolesterol do 3, te pretilost i dijabetes 0. 
Smjernice dakle izrijekom navode najmanje 3 km hodanja dnevno ili 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti.
        Što se podrazumijeva pod tjelesnom aktivnošću, konfuzija? Dvije vrste tjelesnih aktivnosti su u svakodnevnoj upotrebi: anaerobna i aerobna.
        Anaerobna, u prvi plan stavlja jačanje mišićne mase i osobito ju preferiraju mladi. Prostor njenog vježbanja je teretana. Odlična je to aktivnost, zahvaljujući kojoj na našim ulicama vidimo sve više prekrasno modeliranih djevojaka i mladića. Međutim, ukoliko nije kombinirana s aerobnim aktivnošću, može biti i vrlo štetna. Osobito, ukoliko se s njom koriste, tobože neškodljiva anabolička sredstva. Poznavao sam mladića sa sto kila mišića i hodnom prugom od pedeset metara.
        Aerobna tjelesna aktivnost je vježba za srce, pluća i krvne žile. Tek sekundarni cilj joj je ojačati muskulaturu. Tipična aerobna aktivnost je hodanje, trčanje, vožnja biciklom, plivanje… sve ovisno o trenutnim fizičkim sposobnostima i zdravstvenom stanju. Osim što pojačava kapacitet srca i pluća, osobito je značajna, jer dovodi do stvaranja potpuno novih krvnih žila. I to je zapravo pravi cilj navedenog vježbanja. Proces ateroskleroze dovodi do suženja i začepljenja krvnih žila, a hodanje do stvaranja (neoangiogeneza!) potpuno novih krvnih žila. Savršeno! A krvnih žila nikada dosta. Što više žila, duži i kvalitetniji život!
        Biciklizam je osobito zahvalan vid aerobnog tjelesnog vježbanja, koga je suvremena civilizacija prepoznala i uzela kao nezaobilaznu odrednicu u novom uređenju gradova i naselja. 
Nudi obilje komparativnih prednosti: uz vježbanje, koristi i kao brzo prijevozno sredstvo, upotrebljiv je za sve uzrasne skupine, razvija izvanrednu socijalnu komunikaciju. 
        Svijest o tjelesnom vježbanju i sportskoj rekreaciji, ma koliko logična, teško dopire do onih koji bi je trebali prepoznati. Nepostojeći ili uski i pohabani nogostupi, opasno uske i malobrojne biciklističke staze, te uređenje gradova po mjeri automobila, aerobno tjelesno vježbanje u Lijepoj našoj čini opasno nedostupnim. 
        A da li je baš sve tako? Gledam enigmu čovjeka... Kada bi gradske šetnice bile obložene šarenim tartan stazama, teško bi ga bilo pokrenuti. Postao je suicidalno sesilan, sebi najveći zlotvor i neprijatelj. Duh mu je otupio, misli rasute, ideje zamrle.  Zarobljen svojom tjelesnošću, opsjednut je svim krivcima svog bijednog života. Bolest, nesreća, siromaštvo!  A opsjednutost ga čini još jadnijim!
        Sjediše nisu za žaliti! Sjetite se, kreće se kišna glista, lastavica i kornjača, a imaju glavu daleko manju od njihove.
         Zato, dobro jutro! Ili, svatko je kovač svoje sreće!

Nema komentara: