petak, 24. srpnja 2020.

Paradajz, kalijeva bomba

   
    
Aktualne smjernice za liječenje visokog tlaka (JNC i ESC/ESH) navode hranu bogatu kalijem dokazanim načinom smanjivanja visokog arterijskog tlaka. To je tzv. nefarmakološko liječenje arterijske hipertenzije. 
Dodatno je to potkrijepila velika DASH studija po kojoj nefarmakološko liječenje (hrana bogata kalijem, smanjenje soli, redukcija tjelesne težine i dnevna umjerena fizička aktivnost!) može smanjiti tlak i do 40 mmHg. Rezultati navedene studije pretočeni su u popularnu DASH dijetu. Podrazumijeva se, da su rezultati liječenja bez lijekova individualni i nije namjera članka isključivati potrebu i za farmakološkim liječenjem.

Zašto je kalij bitan za dobro funkcioniranje ljudskog organizma? Dok natrij (kuhinjska sol), pravi nered u dvorištu, dakle izvan stanica organizma, kalij je odgovoran za red u kući, odnosno stanici. Postoji pumpa koja neprestano upumpava kalij u stanice i izbacuje natrij iz stanica. Kalij pojačava izlučivanje vode iz organizma i na taj način smanjuje arterijski tlak. Metabolizam organizma je nemoguć bez kalija. Nizak kalij može dovesti do naglog zastoja u radu srca. 
Ljudi su jedini sisavac kojima je odnos natrija i kalija, daleko na štetu kalija.
    
Paradajz je kalijeva «bomba» i sinonim je zdrave prehrane. U Europu ga je uvezao Kolumbo u šesnaestom stoljeću, zajedno sa kukuruzom, krumpirom i paprikom. Osim obilja zdravog kalija, sadrži brojne vitamine i minerale, od kojih osobito je koristan karoten sa snažnim antioksidativnim djelovanjem. Karoten iz paradajza zove se likopen, crveni pigment. Brojne studije na ljudima dokazuju njegovo antitumorsko djelovanje. Najčešće se spominje njegovo preventivno djelovanje na rak prostate, dojke, maternice i pluća. U zadnje vrijeme osobito se naglašava protektivno djelovanje za rak probavnog trakta. Antitumorsko djelovanje ostvareno je kroz smanjenje slobodnih radikala u organizmu, a kod probavnog trakta i zbog velike količine vlakana i folne kiseline.
U ljetnim mjesecima kalij se gubi u većim količinama znojenjem, te ishrana kalijem trebala bi biti osobito pojačana.

Kao kardiolog, ipak, nikada u životu nisam preporučio tableticu kalija, bez obzira na činjenicu da su tablete šumećeg kalija izgradile kultni značaj, kao eliksir sigurnosti i zdravlja. Stvar je vrlo jednostavna. Neki lijekovi troše kalij, neki ga podižu i njihovim uravnoteženim uzimanjem može se održavati optimalna razina kalija u organizmu. 
K tomu, kalij je svuda oko nas, u našim vrtovima i voćnjacima ponajviše. Samo ga treba ubrati.
    

Nema komentara: