ponedjeljak, 1. veljače 2021.

Kiseli smo


Nije ovo priča o kiselim dušama, nego o kiselom tijelu. A vjerojatno o oboma.

Znam da nikada do kraja niste razumjeli laboratorijski nalaz urina. Ima tri komponente: biokemijsku, mikroskopsku i pH. Posljednja znači zakiseljenost urina. Prve dvije ćemo zanemariti, a treću uzeti kao odličan marker zdrave prehrane. Trebamo se alkalizirati i za zdrav život pH treba biti iznad sedam. Zapravo, što viši to bolje.


Ako smo dio života na planeti...
Svi koji imaju balkonski vrt, a da ne govorim, oni koji se profesionalno bave poljoprivredom, znaju da moraju smanjiti kiselost svojih tala da bi njihovi usjevi donijeli optimalan rod. Profesionalci to rade zakrečavanjem tla, drugima je kemijska industrija već to izmiksala u supstratu formule za bolji rast.
Usput, najzakiseljenija smo vrsta na planeti Zemlji. Ne jedite kreč radi alkalizacije, jer imate bezbroj drugih nevjerojatnih alata da to učinite.

Ljut sam na zdravstveni školski sustav što kroz godine i godine svojeg školovanja i usavršavanja, nisam ništa naučio o zdravoj prehrani i optimalnoj fizičkoj aktivnosti, osim onog izlizanog obrasca higijensko-dijetetske mjere kojeg sam godinama ponosno stavljao u zaključke svojih nalaza. Danas ga se stidim, jer tako važnu poruku ne možete staviti u polurazumljivu floskulu.

Prosječnom ljudskom organizmu treba do dvadeset kilograma proteina na godinu. Uzimamo ih nešto više, prosječno oko sto kila. Osim što uzimamo puno, uzimamo one najnekvalitetnije; proteine životinjskog podrijetla i industrijskih prerađevina. A oni su, to već pretpostavljate, glavni tvorci kiseline u organizmu. Na našu nesreću ima i drugih i gorih. Kao što su kruh, šećer, kofein i alkohol. Većina naših obroka je temeljena na rafiniranim namirnicama, što prevedeno znači očišćenih od svega vrijednoga. To je ples  praznih kalorija.

Prije više od sto godina austrijski liječnik Mayr postavio je načela zdravog življenja i prehrane bazirane na alkalnom načinu života. Postoji njegova ostavština, velika klinika koja educira i provodi kure ovakvog liječenja. Na sreću, ne morate u Austriju da biste nešto naučili o alkalnom životu, Mayrovih knjiga ima i na hrvatskom tržištu, iz njih sve možete jednostavno naučiti. Imate čak i nutritivne alkalne recepture.

Možda da ipak zapamtite, njena bit nije u brojanju konzumiranih kalorija, nego u alkalnim namirnicama, temeljitom žvakanju i dnevnoj fizičkoj aktivnosti. Rezultate ćete vidjeti vrlo brzo, već poslije desetak dana. Iznenadit će vas sjajna i prozračna koža. Isto tako i kosa i nokti. Ali, i mnoge druge pozitivne promjene: gubitak mentalnog umora, napuhanosti trbuha, smanjenja mišićno skeletne boli, pojačanje imuniteta i smanjenje prekomjerne tjelesne težine.

Sve što nam dobronamjerno okruženje nudi kao zdravu hranu ili superhranu je  dobar put. Alkalne narmirnice su u našem vrtu: voću, povrću, orašastim plodovima, salatama, začinskom bilju,  hladno cijeđenom ulju...Ako se vratimo na put naših baka, već smo postigli savršenstvo u svojoj alkalizaciji.

Ljudsko tijelo ne trpi revolucionarne promjene, tipa nesuvislih dijeta. Koje su k tomu obično štetne. Poželjeno je stalno jačati svjesnost i vjeru u moć sitnih koraka u mijenjanju prehrambenih navika i težnji k toliko potrebnoj ravnoteži.

Nema komentara: