petak, 1. srpnja 2022.

Vrat je bitan u životu

Sleep apnea ili kratkotrajni prestanci disanja je vrlo često stanje, ima ga do četiri posto populacije. Javlja se češće kod muškaraca, obično pretilih. Tijekom noći zabilježi se više od sto epizoda prestanka disanja, što dovodi do lošeg i nemirnog sna, izrazitog hrkanja, te posljedične pospanosti i umora tijekom dana. Zbog toga je kvaliteta života loša, visok je rizik stradavanja u prometu, ali i iznenadne krvožilne smrti.

Ljeto je.  Kod svakog se rađa želja, baš u ovim ljetnim vremenima pokazati idealnu liniju.  Onakvu, kakvi želimo biti. Tijekom godine kamuflaža je dozvoljena,  ali ljeti smo jedan na jedan sa istinom.

Čovjek je koloplet raznoraznih cijevi. Mreže cjevastih putova, koji život znače. Tu su dišni, živčani, urinarni, probavni... Samo krvožilnim se može dva puta opasati ekvator. Za nepovjerovati!  Pravilo je, što bolji putovi, to kvalitetniji i duži život.

Prije neki mjesec javila se žena da joj je muž poginuo.  Bio je mlad, mlađi od četrdeset i teži od sto trideset.  Visokorizičan za vožnju koja može neočekivano fatalno završiti. I završila je. Zbog sleep apneae.  Skrenuo je na suprotni trag ceste i udario u traktor. Jedna od glupih prometnih nesreća.

Postoji ta kategorija ljudi, da ih figurativno nazovem, bez vrata ili s nevidljivim vratom. To su naše debele dobrice, dragi susjedi, koji uvijek uljudno prvi pozdravljaju. Problem vrata dovodi do opstrukcije vitalnih putova, prije svega dišnih i krvožilnih. Te do navedenog iznenadnog prestanka disanja i posljedica.

U životu, loši putovi nas štite od neželjenog gosta. Tako je i kod apneje. Nažalast, ovdje je loš gost više nego neželjen. Smrt se zove.



Nema komentara: