nedjelja, 4. prosinca 2022.

Željezo se kuje dok je vruće?

Postoje kultne laboratorijske pretrage. Željezo je jedna o njih. Pacijenti ga vole, jer iz njega iščitavaju nešto što je njima osobita vrijednost.

Visok ugled željezu je priskrbila vjerojatno njegova  široka upotreba u svakodnevnom životu, osobito u građevinarstvu. Tu je dobilo epitete moći, snage i armature. Ta snaga, po prirodi stvari, želi se prenijeti na organizam. Bez obzira što smo puno sofisticiranija bića, nego za transfer imaginarnih željeznih poluga. 

Ili, iz narodnog pamćenja nikada neće biti izbrisano da se željezo kuje dok je vruće. Jednostavnije pomoć trebam sada, sutra je kasno. Drugi metali i nemetali se kuju na različite načine, jedino željezo se kuje vruće i brzo. Baš kakvu pomoć tražim... Mogli bismo tražiti još puno metafora o omiljenosti željeza, ali ponešto može ostati i za drugi put.

Organizmu je željezo potrebno, obavezno kao gradivni element crvenih krvnih tjelešaca. Dovoljno ga unosimo uobičajenom, zdravom prehranom. Dugotrajni manjak ili gubitak željeza dovodi do slabokrvnosti. Zamršen je put eliminacije željeza iz organizma, tako da nekontrolirano uzimanje željeza, može dovesti do neprimjerenog pohranjivanja i nove bolesti- hemokromatoze. Serumsko Fe je varljivo i podložno nerazumljivim oscilacijama. Zato se smatra lošim pokazateljom razine i zaliha željeza u organizmu.  Daleko pouzdaniji pokazatelj razine željeza u organizmu je feritin, koji se kontrolira iznimno.

U svojoj praksi sreo sam malo bolesti koje pacijenti ne povezuju s manjkom željeza. Slabokrvnost je logično na prvome mjestu, i sve njene kakve-takve i nategnute izvedenice kao što su slabost, iscprljenost, vrtoglavice, brzo umaranje, loša koncentracija, lupanje srca... Premda slabokrvnost, po definiciji, određuje broj eritrocita i njihov volumen i hemoglobin, a ne razina željeza u krvi, proteći će još puno dravske vode dok prosječni pacijent, a bogme i poneki liječnik, odbaci željezo kao ključno za dijagnozu slabokrvnosti.

Osobno, nebitno mi je željezo u krvi. Nije u matici moga razmišljanja. Postoji u krvnoj slici dovoljno drugih parametara za postavljanje dijagnoze manjka željeza. Uz pravilnu prehranu, željezna glad ne postoji. Slabokrvnost je i ovako rijetko dijagnoza, puno češće simptom nekih drugih, ozbiljnijih bolesti. A tada su pravila medicinke igre potpuno drugačija.

Nema komentara: