utorak, 5. siječnja 2021.

Preslatki smo

Tri su bijela nutritivna otrova: brašno, sol i šećer.  Šećer i ugljikohidrati su istoznačnice. Naš konzumni šećer je saharoza, sastavljena od glukoze i fruktoze. Glukoza energizira mozak, zahvaljujući njoj smo ono što jesmo, misaona bića. Vole ju također karcinom i gljivice. Da bi glukoza iz krvi bila iskoristiva potreban je inzulin. Kada usfali inzulina, već smo u zoni šećerne bolesti, dijabetesa. Višak neiskorištenog šećera organizam s lakoćom pretvara u masnoće i odlaže ih. Dakle, šećer je vitalan u umjerenim količinama, sve više od toga je otrov. 

Šećera je posvuda, podrazumjeva se najviše u uobičajenim svakodnevnim konzumnim slatkim namirnicama. Caruje u čokoladama i drugim slatkišima,  kolačima, kruhu i tjesteninama. Ima ga i brojnim drugim proizvodima, svima gdje stoji ono sitno napisano, poboljšivači okusa. Šećer je zbog toga postao moćno marketinško sredstvo koje i drek prodaje.

______________________________________

    O trbuhu... 
Trbuh je najvažniji detalj u životu svakog muškarca. To svaki muškarac po sto puta dnevno pokaže, svjesno ili nesvjesno. Ništa gore, ništa dolje, sve je nebitno. Samo trbuh! Jedan cijeli život ispunjen popločavanjem, dubokim zadržanim udasima i dotezanjem remena. 
O važnosti trbuha za žene nisam siguran, s obzirom da su one drugačijeg, uglavnom kruškolikog formata. I s nešto drugačijim prioritetima.
----------------------------------------------------------
Šećer i s njime povezana debljina je izuzetan zdravstveni problem. Stari kliničari kažu da je pretilost majka svih rizičnih faktora za zdravlje. Čitav taj problematični zdravstveni čvor danas se naziva metabolički sindrom- MetS. Podrazumjeva uz povišen šećer, još i trbušnu debljinu, hipertenziju i hiperkolesterolemiju. 
Osobe s MetS-om imaju višestruko povećan rizik za infarkt srca, mozga, zatajivanje srca i naglu smrt.

 Prema važećim smjernicama, opseg struka za žene trebao bi biti manji od 80 cm, a za muškarce do 94 cm. Uzmi metar i premjeri obujam trbuha, da znaš gdje si!

Ne možemo uvijek biti mladi, ali možemo biti dugo uščuvani. Besplatan alat zato nam je dnevno dostupan: smanjiti unos šećera ili bolje uopće ga ne unositi. Neće nam ništa manjkati.  I ovako smo preslatki😊.
Bit će to za veliku većinu dovoljno za očekivanu ravnotežu uma i tijela. A za ambicioznije, manje izdataka i gubljenje vremena za estetike i plastike. Doktori plastičari i ovako mogu pristojno živjeti od medicine, bez dodatne prodaje magle i iluzija.

Nema komentara: