nedjelja, 6. lipnja 2021.

Zoom dismorfija

Završio sam ultrazvučni pregled srca, nalaz je očekivano bio dobar. Poslije pregleda mladić je imao dodatno pitanje, koje već iz iskustva, doživljavam kao pravi razlog dolaska. 

Mislite li, sada kada mi je srce dobro, mogu li početi uzimati testosteron? Objasnio je, radim u fitness centru i prepostavka je moga posla imati savršeno oblikovano tijelo. Mnogi prijatelji već ga uzimaju.

To ti je muška naiva, testosteron nije pepermint, odgovorio sam. On je vrijedan i prevažan hormon, koji određuje našu muškost i ne služi za bildanje mišića. Njegovo nekontrolirano uzimanje može poremetiti čitavu hormonalnu osovinu, od mozga (hipotalamus, hipofiza) pa do testisa. I negativno utjecati na stvaranje drugih hormona. Nisam više šiljio...

Epidemija nas je prisilila da naše konferencije i edukacije održavamo na daljinu, online. Neki, vjerojatno i svoje osobne kontakte. Svakoga je pri tome ozbiljno naljutilo, kada se zbog loših veza, pojavio na usporenoj ili zamrznutoj slici, s iskečenom facom i razjapljenim ustima na ekranu. 
Ako novi društveni kanoni nalažu od svakoga, da se u javnosti pokazuje samo najbolje i najljepše, onda pokazivati se online, veliki je izazov. Tu fotošopiranja nema. Ova pojava je dobila i svoj naziv, po poznatoj online platformi, kao zoom dismorfija.

Dismorfija je inače nezadovoljstvo i/ili opsjednutost tjelesnim nedostatkom, obično umišljenim. Mnoge uške, dojke, usnice, masne naslage...postale su žrtve dismorfije. Zato, ne žuri, za početak napravi oftalmološki pregled. Pametno je, prije žrtvovanja, posavjetovati se sa psihoterapeutom, radi racionalnije sadašnjosti i neopterećene budućnosti. Više očiju bolje vidi. 
A možda od koristi budu i neki od dobronamjernih savjeta.

1. Traži od internet operatera, najbržu i najvjerodostojniju žicu, pa bila makar i ozloglašena 5G.
2. Kupuj isključivo pametna zrcala. Daju kvalitetniju sliku.
3. U javnosti koristi probrane, mrtve fotografije. Manje su štetne.
4. Gasi sliku i ton, kadgod je to moguće.
5. Ne pilji cijela nacija u tvoje mišiće.

Nema komentara: