nedjelja, 6. ožujka 2022.

Aritmija, guja koja ujeda

Tko je se ne boji? 
Ljigavi gmizavac,  zastrašujućeg gibanja, bez nogu i ušiju, sikće, palaca, davi i guta. To je zmija. Muči nas njena veličina, boja, prilagodljivost, mimikrija, skokovi, presvlačenja...pa zaboravimo ono najvažnije, nije li možda k tomu otrovnica!?

Prema dvadesetogodišnjem mladiću koji se požali da tijekom stresnog dana, zna imati totalno glupi osjećaj slabosti, preznojavanja, bubnjanja u prsištu i omaglicu, nitko ne pokazuje baš previše razumjevanja. Obično se, paušalno to pripisuje odrastanju. Bilo bi prelijepo kada bi 'odrastanje' apsorbiralo sve naše mladenačke bolesti i nesreće.

Mladiću o kojem govorim, patološki supstrat registriran je na djelu. Na Holter EKG-u 'uhvatio' sam početak kaotičnog rada srca. Radilo je aritmično i vrlo, vrlo brzo, s frekvencijom većom od 250/minuti. Bila je to brza fibrilacija atrija. Događaj se zbio poslije stresnog događaja i sva sreća da je taj srčani kaos trajao kratko, manje od dvije minute. Ta mladićeva nevolja se ponavlja prosječno jednom mjesečno, bez ikakvih najavljujućih simtoma.  Sve pretrage, uključujući ehokardiogram i test opterećenja su potpuno uredni.  Sve je to zapravo misterij u koji kardiolozi hrabro ulaze i liječe ga zadnjih godina, postupkom poznatom kao ablacija žarišta aritmije.

Srce je vrlo složen sustav. Možda je električni sustav jedan od najsloženijih. U desnoj

predklijetci je sinusni čvor (generator, pacemaker) koji impulse za srčanu kontrakciju odašilje cijeli život. Nastoji održati primat hijerarhije, on je prvi i jedini, stvoritelj i gospodar. Uvijek nastoji održati kontrolu nad nižim žarištima. 
Na njega se nastavlja atrioventrikularni čvor, a dalje snop vlakana koji se račva na dvije grane, svaka u po jednu klijetku. Poremećaji električne aktivnosti srca mogu biti na razini stvaranja ili provođenja električnih impulsa.  Najpoznatiji poremećaj stvaranja impulsa je fibrilacija atrija koju ima do deset posto starije populacije. Sveprisutni EKG-e je pisani izraz električne aktivnosti srca.
Naš mladić je trenutno u fazi dodatne, elektrofiziološke obrade. Ukoliko se negdje u desnoj predklijetci ili plućnim venama nađe žarište navedenog nereda stvaranja električnih impulsa, onda će to žarište biti uništeno. I to bi mogao značiti početak mladićevog novog života.

Doktori koji znaju nešto kardiogije, uvijek ovako ozbiljnu aritmiju doživljavaju kao guju, jer je njen početak i tijek uvijek dinamičan, nepredvidljiv i s mogućim opasnim posljedicama za nosioca. 

Ponekad, kao i njena spomenuta zmijska metafora, otrovna i smrtonosna.

Nema komentara: